Eğer az da olsa bilgisayarla haşır neşirseniz ve etrafınızda sizden daha az bilgisayar kullanan birileri varsa bu sorulara aşinasınızdır; “Uygun fiyatlı iyi bir bilgisayar önerebilir misin?”, “Grafik derslerim için iyi bir bilgisayar bulmama yardımcı olur musun?”, “Bilgisayar alacağım ama neye göre almalıyım?”. Peki iyi bir bilgisayar nedir? Uygun fiyatlı iyi bir bilgisayar var mıdır? Bunun cevabını birlikte arayalım.

Öncelikle bilgisayar arayışına girdiğinizde bilgisayarı kimin kullanacağını, ne için hangi amaca yönelik kullanacağını bilmeniz gerekmektedir. Örneğin bu bilgisayarı 50 yaş üzeri bir kişi yalnızca sosyal medya üzerinden etkileşim takip etmek, sosyal medya üzerinden oyun oynamak ya da yalnızca aklına takıldıkça internet üzerinden bir şeyler araştırmak için kullanacaksa bu kişiye bir oyuncu bilgisayarı aramak anlamsız olur. Ya da reklamcılık okuyan bir öğrenciye hem derslerinde hem de işlerinde kullanabileceği, programları kaldırabilecek aynı zamanda da reklam tasarımlarını saklayabileceği uygun bir depolama alanı gerekecek bir bilgisayar önermek yerine sıradan bir netbook önermekte anlamsızdır. Bu sebeplerden yola çıkarak sizler için bellek kapasitesinden, depolama alanlarına, işlemci hızından, çözünürlüğe iyi bir bilgisayar için neleri bilmelisiniz bunları konuştuk.

mrs ba: Bana iyi bir bilgisayar önerir misin?

hamzaakbulut: ☺ İyi bir bilgisayar için öncelikle özelden genele gitmek gerek. Bu bilgisayarı kim kullanacak?

mrs ba: Üniversite 2. sınıf öğrencisi Bilgisayar bölümlerinden birini okuyor ve yalnızca üniversite için değil sonrasında da onu rahatlıkla idare edebilecek işlerinde kullanabileceği bir bilgisayar diyelim. 

hamzaakbulut: O zaman bu öğrenci için masaüstü bir bilgisayar değil her yere de taşıyabileceği bir laptop önermem gerekiyor öyle mi?

mrs ba: Benim tanımladığım kişi için laptop daha mantıklı gibi. Ama diyelim ki masaüstü istiyor. Öneri bakımından herhangi bir farklılık olur mu?

hamzaakbulut: Masaüstü biraz daha farklı olabilir. Masaüstünde ekran klavye hatta kasanın içindeki bileşenlerin farklı markalarını alarak(toplatarak) daha ucuza gelebilir. Ama genel olarak laptopta işlemci tercihinde neye dikkat etmek gerekiyorsa masaüstünde de aynı hususlar geçerli olur. Kasanın içerisindeki bileşenlere daha dikkat etmek gerekir.

mrs ba: Peki kullanım amacını az çok belirledik o zaman başlayalım. Bir bilgisayar satın almak için online mağazadayız. Sol tarafta filtreler çıktı. İlk başta markası var. Sence markası önemli mi? Neye göre önemli?

hamzaakbulut: İlk olarak bence marka ve fiyatı göz ardı edilerek başlanmalı. Önce diğer bazı kullanım rahatlığı sağlayacak özelliklerden başlamakta fayda var.

mrs ba: O zaman en alttan başlıyorum. RAM Kapasitesi kaç GB olmalı?

hamzaakbulut: Yine kullanıma göre değişkenlik gösterir. Üniversitede bilgisayar bölümünde okuyan bir öğrenci gerektiğinde fazla ram kullanan uygulamalar kullanacağı için en az 8 GB olmalı. Eğer imkânı olursa 8 GB’nin üzerinde bir ram e sahip bilgisayar alması onun ileride daha rahat etmesini sağlar.

mrs ba: Çözünürlük de önemsiz gibi görünen ama önemli bir özellik sanıyorum. Ne dersin bunun için? Ne olmalı?

hamzaakbulut: Çözünürlük bilgisayar okuyan bir öğrenci için önemli. Benim tavsiyem 1920×1080 Full HD bir çözünürlüğe sahip bilgisayar olmalı. Bilgisayar okuyan bir öğrenci yine tasarım uygulamaları kullanacağı için renkleri gerçeğe daha yakın görmek ister, bunun için IPS bir panel kullanması daha iyi olur. Tasarım bölümünde uygulamalar kullanmıyorsa led bir paneli olan ekran tercih edebilir.

mrs ba: Monitör tipinin önemi var mı sence? Bazıları dokunmatik ekranları kullanışlı bulur. Kesin bir sebebim yok ama bana öyle gelmiyor pek.

hamzaakbulut: Dokunmatik ekran ileri düzey çizim yapan kişiler için avantajlı olabilir fakat dokunmatik ekranlı ve iyi bir donanıma sahip taşınabilir bir bilgisayarın fiyatları çok fazla oluyor. Üniversitede okuyan bir öğrencinin 1920×1080 çözünürlüğünde, bilgisayar hafif olsun taşınabilir olsun diyorsa 15.6 inç, ben nadir taşıyacağım ekran benim için büyük olsun diyorsa 17.3 inç bir ekran seçiminde bulunabilir.

mrs ba: Gelelim sence de önemli olduğunu düşündüğüm disk kapasitesine. HDD mi SSD mi? 512 GB mı 1 TB mı daha fazlası mı? Nedir?

hamzaakbulut: Kesin olarak bir SSD olma taraftarıyım. Bilgisayar okuyan bir öğrencinin hız konusunda iyi olması gerekir. SSD kapasitesi en az 240 GB olmalı. Kullandığı programları SSD’ye kuracağı için normal hard diske göre gözle görülür bir fark ortaya çıkmaktadır. Birde depolama için ek bir hard disk gerekecek. Bu noktada da 1 TB hard disk kullanmak mantıklı olacaktır. Hard disk seçimi en önemsiz görülen bir konu olabilir ama bilgisayar hızını doğrudan değiştiren önemli etmenlerden birisidir.

mrs ba: Diğer etmenlerden biride bilgisayarın beyni işlemci olabilir mi? Ne tür özellikli olmalı?

hamzaakbulut: İşlemci bilgisayar okuyan bir öğrenci için yeni nesil i5, i7 veya i9 olabilir. Burada yeni nesil önemli çünkü yeni nesil bir i5 işlemci eski nesil i7 bir işlemciden daha hızlı olabilir. İşlemcinin neslini numarasından öğrenmek mümkündür. İntel i9 9900 model bir işlemci 9900 numaraya sahip olduğu için 9. Nesil bir işlemci olduğunu anlaşılabilir. İntel i7 4020Hq model bir işlemci 4020Hq numaraya sahip olduğu için 4. Nesil bir işlemci olduğu anlaşılabilir. İki işlemci arasında kıyaslama yapılacak ise https://www.hamzaakbulut.com/bilgisayar-alirken-nelere-dikkat-etmeliyim/ linkinden işlemci bölümünde bulunan linklere ulaşarak ayrıntılı şekilde kıyaslama yapılabilir.

mrs ba: O zaman artık geriye fiyat ve marka araştırmak kalıyor değil mi?

hamzaakbulut: Marka ve fiyat özellikler arttıkça artmaya başlar tabi ki. Benim tavsiyem özelliklerine göre en iyi fiyatı veren bir markadan bilgisayar almak. Burada dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta garanti işlemlerinin şartlarını ve hizmetlerini iyi bilmek. Bazı bilgisayar markaları bilgisayara ram takıldığında garanti dışı bırakırken bazı firmalar garanti kapsamına dahil etmekte. 

mrs ba: Bence elektronik biraz şans biraz da bilgi işi. Ne kadar iyi bir bilgisayar alırsan al üretici hatasından ya da kullanıcı hatasından bilgisayara bir şey olduğunda bunu iyi bilgisayar iyi marka ya da kötü bilgisayar kötü marka diye genelleyemezsin. Biraz araştırdın ve o bilgisayar sana da uygun bütçene de kullananlar da memnunsa sana geldiğinde bozulması o bilgisayarı iyi ya da kötü yapmaz.

hamzaakbulut: Evet çok bilinen bir markadan aldığında da bozuk gelme şansı olabilir, çok duyulmamış bir markadan alındığında da bozuk gelebilir. Alınacak bilgisayarların kullanıcı yorumları karar verme konusunda yardımcı olabilir. 100 kişiden 50 kişi bilgisayar açılmıyor diyorsa o bilgisayarın sorunlu olduğunu anlayıp başka bir marka veya modele yönelmek mantıklı olur.

mrs ba: Doğru. Son olarak önerebileceğin birkaç bilgisayar varsa kişiye göre ya da amaca göre bunları da öğrenebilir miyiz?

hamzaakbulut: Oyuncu bilgisayarları donanımları yüksek bilgisayarlar olduğu için programlar ile uğraşan kişiler genel olarak bu bilgisayarları seçiyor. Fakat donanımlar çok yükseldikçe taşınabilirlik ve batarya ömrü kısadır. Çünkü bu donanımlar çok fazla enerjiye ihtiyaç duymakta. Performanslı bir bilgisayar olmalı ve aynı zamanda bataryası benim işimi kurtaracak kadar dayanmalı diyorsan Monster, MSI ve Asus gibi markaların oyuncu bilgisayarlarına bakılabilir. Batarya ömrü uzun olsun ama özellikleri çok yüksek olmasa da olur diyorsan Asus, Lenovo, Dell gibi markalara bakılabilir. Pili çok uzun gitsin anı zamanda performanslı olsun ve kolay taşınabilir diyorsan paraya kıyıp Apple almak lazım ?

Bizlerin de küçük bilgilendirmesi ışığında sizin için en uygun, en kullanışlı ve fiyat performans açısından da ideal bir bilgisayar arayışlarınızda kolaylıklar dileriz. Bilgisayarlı günler!

Mrs. ba